Wat kan het ‘leave’-verdict van de Britten betekenen voor onze economie?

Deze studie geeft een kijk in hoe belangrijk Groot-Brittannië is voor de Vlaamse economie. Verder gaat het document (of de publicatie, ….)  op basis van enkele hypothesen de impact van de Brexit op onze economie simuleren.

Opvallend:

Met niet minder dan 9,13% van zijn totale wereldexport die in 2015 Groot-Brittannië als bestemming had, Is Vlaanderen binnen de EU op 2 na het sterkst afhankelijk van de Britse markt. Enkel Ierland, dat liefst 13,74% van zijn export in het buurland afzet, en Nederland, dat 9,28% van zijn exportgoed aan de Britten slijt, gaan ons voor. 

In deze studie wordt het post-Brexit scenario gezien als een scenario waarbij Groot-Brittannië geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie maar enkel van de Wereld Handelsorganisatie WTO (World Trade Organization). In dit WTO-scenario worden er dus terug tarifaire en non-tarifaire handelsbarrières opgeworpen. Bijvoorbeeld nieuwe invoerrechten op:

  • Personenwagens: 10%
  • Vrachtwagens: 16%
  • Goederenvervoer: 13,5%
  • Onderdelen: 4% in veel gevallen

Men kan dus met zekerheid zeggen dat de Brexit zijn impact zal hebben op onze Vlaamse – exportgerichte – economie. Maar zoals gezegd, veel is afhankelijk van de onderhandelingen die gevoerd zullen worden tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.

Abonneer u nu op het trefwoord ‘Brexit’ via ‘mijn updates’ in uw vleva-account en blijf op de hoogte van de impact van Brexit voor uw organisatie 

Leave a Reply