Vodilni v največjih britanskih podjetjih s pozivom h glasovanju za obstanek v EU

Vodilni v več kot polovici največjih britanskih podjetij so danes volivce pozvali, naj na referendumu o usodi članstva države v EU glasujejo za obstanek v povezavi. V pismu, objavljenem v časniku Times, so opozorili, da bi izstop iz unije povzročil gospodarski šok. Okoli 100 šefov malih in srednjih podjetij je medtem pozvalo k izstopu iz EU.

Skoraj 1300 vodilnih delavcev iz podjetij, ki skupno zaposlujejo več kot 1,75 milijona ljudi, je posvarilo, da bi izstop Velike Britanije iz EU pomenil negotovost, upad trgovanja s članicami EU in manj delovnih mest.

“Obstanek v EU bi medtem prinesel ravno nasprotno: več gotovosti, več trgovine in več delovnih mest. Članstvo v EU je dobro za posel in dobro za delovna mesta,” so bili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nedvoumni podpisniki.

Med temi so tudi vodilni iz 51 od 100 podjetij, katerih delnice so del osrednjega indeksa FTSE 100 Londonski borzi, na seznamu pa je med drugim mogoče najti vodilne v banki Barclays, zavarovalnici Standard Life, rudarskemu velikanu Anglo American, razvpitega milijarderja in lastnika konglomerata Virgin Richarda Bransona ter medijskega magnata Michaela Bloomberga, sicer Američana.

Podobno pismo je Times, ki se je nedavno izrekel za obstanek Britanije v uniji, objavil že februarja, a je bilo takrat pod njega podpisanih zgolj 200 vodilnih.

Tabloid Sun, ki je glasen nasprotnik članstva države v EU, je medtem danes objavil pismo okoli 100 šefov malih in srednjih podjetij, ki Britance pozivajo, naj podprejo izstop iz unije. “Današnja EU ni več zgolj trgovinska organizacija. Gre za projekt, katerega cilj je vzpostaviti velikansko politično in gospodarsko unijo. Verjamemo, da veliko ciljev EU ni v interesu britanskih podjetij in državljanov,” je bilo njihovo glavno sporočilo.

Danes objavljeni pismi sta prikaz različnih pogledov velikih podjetij in malega ter srednjega gospodarstva na članstvo države v povezavi. Medtem ko praktično nobeno večje britansko podjetje, ki kotira na borzi, ne nasprotuje članstvu, pa so precej bolj evroskeptični v malih in srednjih podjetij, saj so prepričani, da jim predvsem evropska zakonodaja ustvarja nepotrebna administrativna bremena.

Večina ekonomskih inštitutov in mednarodnih organizacij sicer opozarja, da je britansko članstvo v EU koristno za gospodarstvo na Otoku in opozarja na številne negativne posledice v primeru izstopa.

Te ne bi občutili samo v Veliki Britaniji, ampak tudi drugod po Evropi. Inštitut Ifo je tako danes objavil rezultate raziskave med skoraj 1500 velikimi nemškimi podjetji iz predelovalnega sektorja, ki je pokazala, da 38 odstotkov podjetij pričakuje negativne posledice v primeru t. i. brexita. Na drugi strani jih 61 odstotkov ne pričakuje posebnih učinkov.

Strah je večji med velikimi podjetji, kjer se negativnih posledic boji 53 odstotkov sodelujočih gospodarskih družb. Nadpovprečen je strah tudi med izvozniki, po sektorjih pa je negotovost največja v elektrotehnični, avtomobilski, kovinskopredelovalni in strojni industriji.

Leave a Reply