TVRDI ILI MEKI BREXIT? Pred Velikom Britanijom je teška odluka, stručnjaci napominju: ‘Sami sebi izrađuju lijes’

I ptice na grani znaju da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, no ono što nitko još uvijek ne zna je kako će taj izlazak izgledati.

Nakon što je nebrojeni puta ponovila da Brexit znači Brexit, britanska premijerka Theresa May konačno je potvrdila da će izlazak iz Europske unije pokrenuti do kraja ožujka 2017. godine, čime će službeno započeti dvogodišnji proces formalnih pregovora, piše The Independent.

Unatoč definiranom vremenskom periodu za izalazak iz Unije, mnogi se pitaju kakav će odnos Velika Britanija razviti sa svojim dugogodišnjim partnerima po izlasku iz Unije.

‘Tvrde’ i ‘meke’ mogućnosti

Koliko je pitanja, toliko je i odgovora. Mogućnosti je dakle bezbroj, a s obzirom da izlazak zemlje članice iz Unije nije jasno definiran, pojavile su se takozvane ‘tvrde’ i ‘meke’ mogućnosti za Brexit.

FUNTA PROPADA: Brexit uništio britansku valutu, nikad nije bila niža u 3 godine

U svojem govoru na konferenciji Konzervativaca, premijerka se postavila iznimno strogo po pitanju povlačenja Velike Britanije iz Europske unije, strože od onog što je do sada govorila.

‘Dopustite mi da budem jasna. Ne napuštamo Europsku uniju samo kako bi odustali od migracijskih kontrola, isto tako nećemo ostati u Uniji samo da bi se vratili jurizdikciji Euroskog suda pravde’, poručila je May te osvrnula na one koji izlazak Velike Britanije vide samo kao stvaranje novog tržišta. Njima je poručila da na stvari gledaju na ‘krivi način’.

BRITAIN-POLITICS-EDUCATION

Što je TVRDI BREXIT?

Ovaj favorit među teškim zagovornicima Brexita ipak neće Britancima omogućiti  puni pristup jedinstvenom tržištu kao ni pristup carinskoj uniji. Ovaj model Brexita dao bi Britaniji potpunu kontrolu nad svojim granicama, stvaranje novih zakona tržišta kao i primjenu istih unutar granica Velike Britanije. Što bi u početku za Veliku Britaniju to značilo nazadovanje u pogledu regulativa Svjetske trgovinske organizacije (World Trade Organisation) prema njezinim dosadašnjim europskim partnerima.

Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Britanski ministar trgovine, Liam Fox, kazao je kako će ovakav tvrdi pristup pregovorima Velikoj Britaniji donijeti veliku korist te da će zemlja time postati globalna trgovinska nacija.

ALARMANTNA PORUKA: ‘Zbog Brexita svi će Židovi pobjeći iz Europe u sljedećih 30 godina’

‘Velika Britanija puna je osnivača Svjetske trgovinske organizacije’, istaknuo je Fox u govoru u Ženevi prošlog utorka.

Njemački poslovnjaci iznijeli su sličan stav. Markus Kerber iz njemačke BDI grupacije kazao je kako je za Veliku Britaniju najbolje da se drži tvrdog Brexita.

‘Bolje je snositi posljedice tvrdog Brexita koji će funkcionirati nego da se ponovno nađu u središtu prepucavanja, pregovaranja ili politika koje ne valjaju, a koje utječu na produbljivanje nesigurnosti u zemlji’, rekao je Kerber.

Tvrdi bi Brexit, međutim doveo do povećanja tarifa na proizvode i usluge Velike Britanije, dodajući na primjer 10 posto na trošak izvoza automobila, dok bi sektor poljoprivrede mogao izgubiti benificije u obliku jeftinog uvoza iz inozemstva.

Napuštanje carinske unije značilo bi značajno povećanje birokratskih pregleda robe koja prolazi kroz luke i zračne luke. Zemlje poput SAD-a i Australije već su najavile kako će novi trgovinski ugovori s Europskom unijom biti prioritet.

Što je MEKI BREXIT?

Ovakav rasplet situacije označio bi nastavak najuže moguće suradnje između Velike Britanije i Europske unije, a zagovaraju ga oni koji su se protivili Brexitu.

PRVI SUKOB KANCELARKE I BUDUĆE BRITANSKE PREMIJERKE: ‘Brexit neće biti jednostavan’

S obzirom da Velika Britanija više neće biti dijelom Europske unije njezini predstavnici neće više moći sjediti za stolom Europskog vijeća. Izgubit će i člana u Europskom parlamentu, no ovakvim će pristupom zadržati neometani pristup jedinstvenom europskom tržištu. Moći će nastaviti s trgovinskom suradnjom roba i usluga s ostalim članicama Europske unije bez dodatnih nameta, a financijske će tvrtke, koje posluju u drugim zemljama, moći zadržati svoja prava te se nastaviti širiti u drugim zemljama izvan Velike Britanije. Ostanak zemlje u carinskoj uniji značio bi i neometan izvoz, bez dodatnih carinskih provjera.

FRANCE-BRITAIN-UE-VOTE-BREXIT

Koje su prednosti, a koji nedostaci?

Ovakav odnos s Europskom unijom imaju Norveška, Island i Lihtenštajn, zemlje koje nisu članice Europske unije, no imaju pristup jedinstvenom tržištu zbog činjenice da su dio europskog gospodarskog prostora.

U zamjenu za ta prava, ove zemlje pristale su sudjelovati u ‘punjenju’ proračuna Europske unije, a morale su i prihvatiti ‘četiri temeljne slobode’, slobodu kretanja roba, usluga, kapitala i ljudi.

ZBOG BREXITA MANJE NOVCA ZA HRVATSKU: Britanci neće uplaćivati ono što su dogovorili

Vrlo je vjerojatno da bi, ukoliko se odluči na pristup koji je predviđen ‘mekim Brexitom’, Velika Britanija morala prihvatiti temeljne slobode što bi značilo nastavak neometanog dolaska europskih državljana na rad ili boravak u Velikoj Britaniji.

Zagovornici ovog modela naglašavaju da je održavanje veza i povezivanje s trgovinskim sporazumima Europske unije stvar nacionalnog interesa.

Što će izabrati?

Konzervativni zastupnik Neil Carmichael naglasio je kako je ipak najizglednije da će se Velika Britanija odlučiti za ‘tvrdi Brexit’ po cijenu ekonomskog pada i loših prognoza po nacionalnu valutu.

Stručnjaci pak upozoravaju da bi Velika Britanija, odlukom o napuštanju jedinstvenog tržišta, sama sebi mogla izraditi lijes.

Leave a Reply