O investiţie bună. Preţul zahărului pe piaţa internaţională a crescut cu 38% în 2016

astăzi, 00:00 Autor: Dan Grigore Ivan

Livra de zahăr, care măsoară 454 de grame, a ajuns la un preţ de 20,35 cenţi pe 1 iunie, adică la maximul ultimilor doi ani, cotaţia fiind în creştere cu 38% de la începutul acestui an.

Evoluţia ascendentă vine după ce perioadele prelungite de secetă au lovit zonele principalilor producători. Cererea este prognozată să depăşească producţia în acest an, după ce supraproducţia a caracterizat ultimii cinci ai pieţei internaţionale de zahăr.

Zahărul este una dintre cele mai puţin susţinute mărfuri agricole de către guvernele Statelor Unite sau Uniunii Europene, iar în 2017 autorităţile de la Bruxelles or să înceapă procedurile pentru liberalizarea pieţei de zahăr, fapt ce ar putea impulsiona producătorii de pe bătrânul continent să planteze mai multă trestie de zahăr şi să exporte mai mult.

Anul trecut producţia de zahăr – activitate ce necesită un număr foarte mare de lucrători – la nivel mondial a fost de 173,4 milioane de tone metrice. De asemenea, la nivel global, cel mai mare producător de zahăr din lume este Brazilia, urmată de India şi Uniunea Europeană.

După ce în 2005 Brazilia a acuzat UE că încalcă regulile WTO (World Trade Organization), de data aceasta brazilienii acuză Thailanda, al cincilea producător la nivel mondial, că şi-au mărit cota de piaţă la nivel mondial prin subvenţionarea exporturilor, încălcând acordurile WTO şi prejudiciind Brazilia cu peste 1 miliard dolari anual.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.09.2016

Leave a Reply