Brexit kan give Jaguar Land Rover økonomisk lussing

Den britiske bilproducent Jaguar Land Rover, der har indisk ejer i form af Tata Motors, forudser store udfordringer, hvis de britiske vælgere torsdag stemmer Storbritannien ud af EU.

Således har den administrerende direktør Ralf Speth i et brev til medarbejderne advaret om konsekvenserne af en mulig udtræden af EU.

»Det vil være uundgåeligt, at konsekvenserne bliver højere afgifter, som vil gøre vores biler mindre konkurrencedygtige i Europa,« fastslog Ralf Speth.

Det skriver bl.a. The Telegraph og Automotive News.

Usikkerheden har betydet, at byggeriet af en ny fabrik i Slovakiet er sat på stand by. Samtidig vurderes det, at en britisk udtræden i alvorlig grad vil koste på bilproducenten overskud.

Over for Automotive News antydes det, at konsekvensen fra 2020 kan blive en årlig reduktion i overskuddet før skat på 1 mia. britiske pund. Det skal sættes i forhold til, at Jaguar Land Rover i det seneste regnskabsår landede et overskud på 1,6 mia. pund før skat.

Konsekvenserne for overskuddet er beregnet ud fra, at bilproducenten må indrette sig på World Trade Organisations (WTO) regler for handel med Europa. Det indebærer en 10 pct. told på eksportvarer og 4 pct. på importvarer.

Europa er det største marked for Jaguar Land Rover, der i 2015 leverede næsten hver fjerde af de 520.000 producerede biler til Europa.

Bilproducenten har hovedkvarter i Coventry i Midtengland, men i tilfælde af en brexit kan det komme på tale at oprette et kontor på det europæiske fastland. Både Bruxelles og Luxembourg nævnes som muligheder, men over for Automotive News slår en kilde fra Jaguar Land Rover dog fast, at bilproducenten er britisk og fortsat vil have et britisk hovedkvarter.

Tilbage i december underskrev bilproducenten en aftale om at bygge en ny fabrik i Slovakiet til en pris omkring 1 mia. pund. Fabrikken skulle ved fuld kapacitet kunne producere 300.000 biler om året. Men planerne er på grund af usikkerheden sat på stand by.

Leave a Reply