Bilderberg: Svetovna elita na skrivnostni, za javnost zaprti konferenci o volitvah v ZDA, begunski krizi, Rusiji

Bilderberg konferenca v Dresdnu - 3

(Foto: AP)

Novinarji niso zaželeni. Ni nobene otvoritvene novinarske konference, nobenih izjav, udeleženci ne smejo citirati drug drugega. Dogodek je strogo varovan, a le redki vedo, da se sploh odvija. Ena najbolj skrivnostnih in vplivnih organizacij na svetu skupina Bilderberg zaključuje svojo štiridnevno konferenco, ki so je letos organizirali v Dresdnu. Skupino sestavljajo najbogatejši in najvplivnejši predsedniki multinacionalk, bankirji in politiki iz Evrope in Severne Amerike – politična in finančna elita, ki vlada svetu.

Bilderberg konferenca v Dresdnu - 1

Povečana varnost v Dresdnu, kjer se je odvijala konferenca skupine Bilderberg. (Foto: AP)

Povabilo na letošnjo konferenco je dobilo 126 vplivnežev. Tema pogovorov pa begunska kriza, ameriške predsedniške volitve, Kitajska, Rusija, Bližnji vzhod, prekarijat in srednji sloj. O čem je dejansko tekla beseda, pa javnost ne bo izvedela.

Med udeleženci letošnje konference so šefica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, nekdanji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, Michael O’Leary, kontroverzni generalni direktor letalske družbe Ryanair, Henri de Castries iz zavarovalniške družbe AXA, David Petraeus, bankir James A. Johnson, ki je sodeloval v prvi predsedniški kampanji Baracka Obame, pa Cartsen Kengeter, šef nemške Deutsche Börse, … Konference so se udeležili tudi nekdanji šefi ameriške agencije CIA in britanske varnostno-obveščevalne službe ter predstavniki naftnih gigantov Shell in BP.

Strogo varovano konferenco spremljajo protesti

Bilderberg konferenca v Dresdnu - 4

Pred hotelom, ki je gostil konferenco, so se zbrali protestniki. Ti so prepričani, da se na tajnih sestankih kujejo načrti za celoten svet. (Foto: AP)

Konferenco vsako leto spremljajo tudi protesti, ko se v bližini prizorišča zbere peščica protestnikov, ki izžvižga povabljence. Skupina Bilderberg je namreč zaradi svoje ekskluzivnosti in tajnosti dogodkov priljubljen vir teorij zarot. Mnogi so prepričani, da se na sestankih kujejo načrti za “nov svetovni red”.

Kritiki skupino obtožujejo, da potihem vlada in upravlja s svetom prek različnih institucij, kot so Evropska Unija, G8, Svetovna trgovinska organizacija, Svetovni ekonomski forum …

Ljubitelji teorij zarot tako verjamejo, da so prav na tej konferenci odločili, ali bo naslednji ameriški predsednik Donald Trup ali Hillary Clinton.

Bilderberg konferenca v Dresdnu - 2

Za varnost so pred hotelom, v katerem je bila konferenca, skrbeli tudi policisti. (Foto: AP)

Udeležba le s povabilom

Zanimivo je, da je povabilo na konferenco leta 1991 dobil Bill Clinton, ki je bil takrat zgolj guverner zvezne države Arkansas. Leto zatem je zmagal na predsedniških volitvah. Tony Blair se je tajne konference udeležil leta 1993, ko je bil še minister v senci.

Organizatorji konference na očitke, da izbrancem pomagajo do pomembnih položajev, odgovarjajo, da imajo zgolj “odličen čut za zaznavanje talentov”.

Skupina Bilderberg je bila ustanovljena leta 1954, z namenom, da bi “negovala dialog med Evropo in Severno Ameriko”, piše na njihovi spletni strani. Vsako leto na konferenco povabijo od 120 do 150 ljudi iz politike, gospodarstva, finančnega, akademskega in medijskega sveta.

Leave a Reply